Ei tullut intiaanikesää tänäkään vuonna, vaikka niin odotin. Muisteletko sinäkin lapsuutesi pitkiä kesiä? Eikö silloin ollut lämpimämpää? Minun lapsuudessa (tarkoitan 80- ja 90-lukuja) oli erittäin hyvät säät vielä koulujenkin alettua. Pieleen meni – silloin oli vielä kylmempää.

Ilmatieteen laitoksen tilastot puhuvat selkeää kieltä; ennen oli kalseammat kesät. Tietty koko ajan on pientä vaihtelua: keskilämpötilojen käyrät sahaavat ylös ja alas taulukossa. Huomioitavaa on kuitenkin, että vuosituhannen vaihteen jälkeen on ollut lämpimämpiä kesiä kuin parikymmentä vuotta sitten – ja ne ovat koko ajan lisääntymässä!*

Erityisen lämpimät ja aurinkoiset kesät olivat vuosina –97 ja –98. Ilmankos muistan teinivuoteni juuri huolettomista kesäpäivistä. Erityisen kuumaa on vuosituhannenvaihteen jälkeen ollut vuodet –01 ja –06.

Tilastoista löytyy lämmin kesä vuodelta 1988. Voisikohan joku miellyttävän utuinen muistikuva olla juuri tuolta vuodelta?** Ja ne jotka ovat tulleet maailmaan ennen minua, muistelkaapa kesiä –73, –72, –70, –60, –37 ja –36.

Pelkän lämpötilan ja helteiden lisäksi säähän vaikuttavat tietenkin muutkin tekijät, kuten sateisuus, pilvisyys ja paikkakunta; Kouvolassa on enemmän helteistä kuin Kokkolassa.***

Mutta, tarkemmin tarkasteltuna vuonna 1988 oli kuitenkin hyvin sateista. Aika tosiaan kultaa muistot – tylsät sadepäivät ovat kokonaan unohtuneet.

Tuntuu myös epäuskottavalta, että itse asiassa lapsuudessani 80-luvulla oli erittäin pilvistä. Lisäksi 80- ja 90-lukujen vaihde oli hyvin sateista. Vettä on tullut niskaan näköjään enemmälti myös 50- ja 60-luvuilla.****

Ehkä vastaus alussa esitettyyn kysymykseen löytyy lapsista itsestä. Naapurin tenavat juoksevat keväisin ja syksyisin t-paitasillaan pitkin pihoja, vaikka itse sitoo vielä kaulahuivia kaulaan. Ei kai lapsilla ole parempi kylmänsieto? Ei, heillä on vain huoleton mieli. Ne osaavat ottaa kaiken ilon irti pienestäkin auringon paisteesta.

 * Vuoden 2004 jälkeen ns. kesäpäivät ovat enenemässä määrin lisääntyneet, eli aurinko on paistanut vähintään kuusi tuntia, lämpötila on yli 20 astetta ja hyvin vähän on satanut, jos ollenkaan.

** Muistan myös, että puhuttiin tuulista, jotka kantoivat mukanaan hiekkaa aina Saharasta asti. Lieneekö potaskaa? En vain tiedä minä vuonna se oli.

*** Jos joku tietää tilastoja eritoten Kokkolan säästä olisin kiitollinen. Appivainaani puolivuosisataa pitämät kirjanpidot taisivat harmiksi mennä paperinkeräykseen.

**** Muuten, jos olette järjestämässä tapahtumia kesälle niin sadetta tulee yleensä klo 5 iltapäivällä ja klo 6 yöllä (ottakaa huomioon kun palaatte jatkoilta). Selkeintä puolestaan on klo 9:00, 15.00, 21.00 ja klo 3 yöllä.