Kaikki oli kuuran peitossa, kun päivällä poljin kotiin purevassa pakkassäässä. Aurinko paistoi horisontissa, mutta sen valo moninkertaistui kaikesta siitä lumesta. Silloin minulle nousi taas sama mielihalu, joka on tullut parina päivänä juuri samanlaisena hetkenä: teki mieli hyvää tummapaahtoista kahvia – pieni shotti tiukkaa mokkaa tai espressoa. Se sopisi prikulleen tämän ilman kanssa, kuin kontrastina.

Jauhoin pavut ja valmistin mokkapannulla tulikuuman kahvin. Pienen espressokupillisen voi kiskaista alas vaikka kerralla (meni kyllä lopulta koko pannullinen).

On selvää, että niin ilmasto kuin vuorokauden ajat vaikuttavat siihen mitä mielii juoda. Niin on myös kahvin ja muiden kuumien juomien kanssa.

Aamulla en nykyään ehdi keittää kahvia. Päivällä kahvipausseilla tulee juotua kaikille sopivaa vaaleapaahtoista, yleensä sitä halvinta merkkiä, ehkäpä pelkästään kofeiinin takia.

Mikäli (alku)illalla tahtoo vielä nautiskella, olen huomannut, että silloin tulee valmistettua myöskin vaaleapaahtoista kahvia, suodattimella tai haudutettuna. Sellaisia kahveja, joiden runsaampien aromien tutkmiseen menee enemmän aikaa.

Kello yhdeksän jälkeen ei minun parane juoda enää kahvia, jos ei halua valvoa koko yötä.

Jos on joutoaikaa, niin mikäs sen parempaa kuin heti herättyään – aamuvarhaisella tai vaikka vasta keskipäivällä (ihan miten tykkää) – ja valmistaa tumman kahvin seuraksi omeletti tai croissant. Sitten tutkailla aamulehteä kaikessa rauhassa.

Vaikka puhun aina paljon kahvista, olen myös ahkera teenjuoja. Valehtelematta menee pannullinen sitäkin päivässä. Aamut ovat olleet minulle teen aikaa, mutta nyttemmin sen nauttiminen on siirtynyt iltaan. Riippuen haluaako enemmän rauhoittua tai piristyä, niin otan vihreää tai mustaa teetä. Yö vaatii omanlaisensa virittäytymisensä ja silloin tulee juotua yrttiteetä. Keskiyön molemmin puolin esim. kamomillaa tai rooibosta.

Muista kuumista juomista:
Kaakao: yleensä illalla (tai pulkkaretken jälkeen); joskus tulee lisättyä joukkoon vaihtelevasti myös kahvia, liköörejä tai muita makeuttajia.
Viski: vaikkei sinällään olekaan kuumaa, niin sillä on lämmittävä ja rentouttava vaikutus; iltamyöhäsellä, fiilistellen ja mietiskellen.

Suomen maantieteellisen sijainnin ansiosta myös mielihalut juoda eri juomia muuttuvat jatkuvasti vuodenaikojen mukaan. Mutta tämä vaatisi hiukan pidempää tutkivaa seurantaa – olkoonkin vaikka kuinka subjektiivista.