Aikaisemmin valittelin kalvavasta matkakuumeesta. Miten siis reissata, jos ei ole rahaa (ja jonku täytyy kissatkin ruokkia). Nyt tänä kesänä aioin harrastaa Ilmaista Matkustamista. Pohdein miten liikkua mahdollisimman halvalla tai jopa ilmaiseksi. Mieleeni tuli ainakin kävely, pyöräily, liftaaminen ja pummilla matkustaminen.

Käveleminen

Kävelyä aion tänä kesänä ehdottomasti harrastaa enemmän, hieman pidempiä retkiä kuin satunnaista päämäärätöntä harhailua. Aluksi vaikka vanhempieni luokse Kälviälle, poiketen samalla vaikka ystävieni tykönä matkalla. Kilometrejä kertyisi noin 20. Eräs tuttuni kertoi kävelleensä illanvieton jälkeen Kokkolasta Kannukseen, matkaa noin 40 km, ja oli talvi. Aika hullu mies! Oli aamulla auringon noustessa perillä. Mutta jos hän pystyy niin miksen minäkin.

Olen tänä vuonna tavanomaisuudesta poiketen juossut/hölkännyt nyt kylmillä ja märillä keleillä, ei vain kesäisin auringon paistaessa. Täytyy nimittäin jo parantaa kuntoa, ja kovettaa jalkapohjia ja hankkia hyvät kengät.

Pyöräileminen

Pyöräiltyä tulee joskus kesäisin pitempiä matkoja (ei vain kauppareissuja), mutta todella harvoin. Nuorena fillarointia tuli harrastettua enemmän kun ei ollut autoa. Pisin matkani on ollut noin 60 km, mutta eiköhän sitä pidempiäkin matkoja pysty taittamaan. Olen unelmoinut myös nojapyörästä. Sillä olisi varmasti kivuttomampaa kulkea pitempiä matkoja – satoja kilometrejä – jos jaloissa on vain tarpeeksi lihasta.

Pihallani minulla on neljä ikivanhaa ruosteista mummopyörää, joista aina yksi toimii kerralla. Muut ovat enemmänkin varaosina. Pyöräni vaatisivat kyllä huoltoa. Täytyy siis alkaa opetella pitämään niistä parempaa huolta.

Liftaaminen

Yhden kerran olen liftaamista yrittänyt, kun bensa loppu maantiellä (rikkinäinen bensamittari) ja halusin nopeammin huoltamolle kuin vain kävellen. Kukaan ei ottanut kyytiin... kävelin matkan.

Minut on peloteltu liftaamisen vaaroista että juttu tuntuu tosin arveluttavalta. Täytyy tutkia asiaa enemmän... Ja mistä niitä kyytejäkin parhaiten saa? Täytyykö bensiksellä jututtaa rekkamiehiä?


Pummilla matkustaminen

Tämäkin vaihtoehto tuli mieleen (erityisesti kun junalla matkustaa), mutta taidanpa sittenkin jättää tekemättä. Täytyy kyllä myöntää, että monesti junalla mentäessä yritän ohittaa lipuntarkastuksen – silleen muka vahingossa. Muutaman kerran olen onnistunut ja palauttanut lipun leimaamattomana saaden rahat takaisin.

Miksi junalla matkustaminen ylipäätään on niin kallista ( ”Siksi koska jotkut ryökäleet matkustavat pummilla”, – ”Mutta ei kai se voi olla ainut syy?” *uikutus uikutus* ) Nyt työttömänä minulla ei ainakaan ole varaa enää junailla, kun ei ole mitään ale-kortteja. Ennemmin hyppään autoon jonkun kanssa ja maksan bensat puokkiin.

Tässä olikin jo vaihtoehtoja. Mutta mitä sitten jos lähtee pitemmälle matkalle, tarvitaan myös majoitus, mieluiten huokeasti, tai ilmaiseksi: telttako vain mukaan?


Loistavaa kuvausta joutilaan matkanteosta löytyy muuten Jack Kerouacin kirjoista, kuten Dharmapummit ja Matkalla.