Kuten aikaisemmin kerroin, päätin siis tehdä tutkimuksen mihin oikein aikani käytän. Viikon aikana kirjasin ylös mitä tein ja kauanko. Mikä oli tämän kaiken merkitys? Uteliaisuus, mutta myös halu tietää ”käytänkö aikani oikein”.

Tuloksia tuli, mutta oikeastaan nehän eivät vastaa sinällään edelliseen kysymykseen mitenkään; ”siitä miten asiat ovat, ei voi johtaa miten ne täytyisi olla” on pätevä eettinen ajatelma. Mitä väliä on miten aikansa käyttää, jos ei tiedä mikä on ”oikein”, eli itselle tärkeää. Heille joille elämä on suoritettava tehtävä voi olla mielenkiintoista tietää kauanko nukkuu; he voivat keksiä alkaa nukkumaan vähemmän käyttääkseen saamansa ylimääräisen ajan johonkin muuhun. Minä en kuitenkaan ole tällainen aikafasisti (paitsi ehkä joskus ajatus nostaa päätä). Olen enemmänkin mystikko, jonka mielestä maailma on harhan vallassa: täytyisi kirkastaa mieli ja antaa elämän virran kuljettaa. Sen sijaan, että mietin mihin käytän aikani, täytyy jatkaa elämän mielekkyyden tutkimista.

Tilastokeskus tekee myös ajankäyttötutkimuksia aina väliajoin suomalaisista. Uusimmat tutkimukset on myös luettavissa netistä. Yhteenvedosta löytyy taulukko, jossa on keskiarvo mihin toimiin suomalainen käyttää aikansa. Tässä tutkimuksessa oli mukana niin nuoret kuin vanhat, työlliset kuin työttömät, arjet kuin viikonloputkin, joten tulokset ovat niin keskiarvoja ettei tuollaista tilaston henkilöä ole olemassakaan. Tietty siitä voi tehdä mielenkiintoisia yleistyksiä; keskiverto suomalainen nukkuu päivässä 8 h 35 min, katsoo TV:tä 2 h 16 min ja syö 1 h 20 min. Kaikista aikaisemmista tutkimuksista on myös löydettävissä tietokannat, joihin voi  syöttää haluamat muuttujat ja selvittää näin tarkemmin asioita. Esimerkiksi keskiverto työssäkäyvä käyttää töihin ja työmatkoihin 5h 17min päivässä.

Seuraavaksi omat tutkimustulokseni. Olen laskenut keskiarvon jokaiselle toiminnalle, kuinka monta prosenttia päivästä siihen kului ja paljonko se on minuutteina. Huomasin tulleeni tehtyä montakin asiaa samaan aikaan, esim. syödessä luen. Tällaisissa tapauksissa olen jakanut käytetyn ajan molempiin luokkiin. Erillistä ’musiikin kuuntelu’ luokkaa ei minulla ole; monesti musiikki soi koko ajan; harvoin oikein kuuntelemalla kuuntelen (häpeällistä).

Yllättävän suureksi nousi tilastoimattoman ajan määrä. Eli se aika joka jäi uupumaan kun kaikki muut oli laskettu yhteen. Nyt kun muistelee, se pitää käytännössä sisällään erinäisen oleilun kotona ja puolison kanssa; harhailua huoneesta toiseen, ajoittaista ihmettelyä, jutustelua ja kissojen paijaamista. Siis kaikkea niin spontaania ja lyhytkestoista, jota en voinut tilastoida. Tätä 'tilastoimatonta aikaa' voisi ehkäpä syyllä kutsua todelliseksi joutilaisuudeksi – olemista vailla mitään päämäärää.

 

 

 

 

Nukkuminen: 37,41%
Yhteensä 3771 min eli 8h 58min / päivä
Mukana yöunet ja nokoset. Yleensä nukun sen verran kuin nukuttaa. Joskus käytän herätyskelloa.

Tilastoimaton aika: 15,42%
Yhteensä 1555 min eli 3h 42min / päivä

Lukeminen: 8,19%
Yhteensä 826 min eli 1h 58min / päivä
Kirjat, sanoma- ja aikakausilehdet, sarjakuvat.
Televisio: 7,39%
Yhteensä 745 min eli 1h 46min / päivä
Pitää sisällään TV:n, sarjat, elokuvat. Luku tuntuu yllättävän suurelta itsestäni. Mutta toisinaan en katso ollenkaan, sitten taas katson pari elokuvaa putkeen. Yritän välttää TV:n kuonaa, mutta kyllä sitäkin joskus tulee katsottua.
Seurustelu: 4,88%
Yhteensä 492 min eli 1h 10min / päivä
Tarkoittaen ystävien, tuttavien ja sukulaisten kanssa olemista. 
Ruokailu: 4,30%
Yhteensä 434 min eli 1h 2min / päivä
Pitäen sisällään sekä ruoanlaiton että syömisen. Aika yllättävän pieni aika. Mutta kuten mainitsin, joskus luen tai katson TV:tä samalla (kuinka kiittämätöntä ruokaa kohtaan!). Eikä ruoanlaittoonkaan aina mene paljon aikaa: pastahan kypsyy itsestään. Toisinaan taas kokkaan ja leivon tunti tolkulla.
Tietokone: 3,98%
Yhteensä 402 min eli 57min / päivä
Enimmäkseen surffailu, sähköpostit yms. Joskus joutuu tätä konetta säätää ja päivittää ja siihenhän aikaa meneekin.
Koti- ja pihatyöt: 3,23%
Yhteensä 326 min eli 46min / päivä,
En kai yleensä käytä noin paljon aikaa tuohon. Iski vain jonkinlainen siivousvimma tuolla viikolla. Toisaalta, päivän mittaan kertyy yllättävän paljon pientä putsausta yms.
Liikunta: 2,8%
Yhteensä 283 min eli 40min / päivä
Enimmäkseen harrastan "hitaita lajeja", mutta tulee sitä punttejakin nostettua.
Matkat: 2,31%
Yhteensä 233min eli 33min / päivä
Eli paikasta toiseen siirtyminen joko autolla (ympäristörikokseni), pyörällä (voisin jopa laskea liikunnaksi) tai kävellen (minkä määrä on todellisuudessa paljon isompi).
Autoilu 1,05%; yhteensä 106min eli 15min / päivä Pyöräily 0,96%; yhteensä 97min eli 13min / päivä Kävely 0,29%; yhteensä 30min eli 4min / päivä
Peseytyminen: 2,02%
Yhteensä 204min eli 29min / päivä
Suihku, sauna, ja hampaatkin
Musiikin soittaminen: 1,81%
Yhteensä 183min eli 26min / päivä
Eli tarkemmin perkussioiden soittaminen, joskus joku muukin instrumentti.
Dyykkaus: 1,76%
Yhteensä 178min eli 25min / päivä
Tähän on laskettu mukaan myös liikkuminen (eli yleensä talvisin mennään kaverin kanssa autolla ja mukavien säiden vallitessa pyörällä), mutta sitä oli hankala erottaa kokonaisuudesta.
Kirjoittaminen: 1,51%
Yhteensä 153min eli 21min / päivä
Blogi, päiväkirja ja satunnaisesti muu hengentuote.
Opiskelu: 1,43%
Yhteensä 145 min eli 20min / päivä
Tapauksessani kielten opiskelu.
Yhdistystoiminta: 1,3%
Yhteensä 132min eli 18min / päivä
Kyseisellä viikolla tuli taas poikkeuksellisen paljon oltua aktiivinen.
Kaupassakäynti: 1,09%
Yhteensä 110min eli 15min / päivä
Yllätyin kuinka vähän oikeastaan käytänkään tähän aikaan. Toisinaan kun ostoksilla käynti tuntuu ikävältä välttämättömyydeltä. Kyllä nyt yhden prosentin elämästä voin markkinoille antaa.
Muu oma aika: 0,39%
Yhteensä 40min eli 5min / päivä
Enimmäkseen lempiajanvietteeni eli kirjastossa harhailu.
Asiointi: 0,38%
Yhteensä 39min eli 5min / päivä
Eli byrokratian pyörittäminen, Kela yms. Poikkeuksellisen paljon myös tätä kyseisellä viikolla.