Vähenivätkö sinun joululahjasi tänä vuonna? Suomen Kaupan liitto arvioi, että kotimaan joulumyynti ei kasvaisikaan viime vuodesta ollenkaan. USA:ssa taas joulunalusmyynnit romahtivat kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Hienoa! Vihdoinkin on siis tulossa taloudellien ja sen myötä tuotannollinen taantuma. Olen siitä erittäin tyytyväinen, koska nykyistä kulutusta on leikattava ja rajusti, tämän planeetan ympäristön, ja siis lopulta itsemmekin takia. Jatkuvan kasvun ideologia on huuhaata. Se kasvu revitään luonnonvaroista, ja ihmiset kuluttavat nopeammin kuin luonto uusiutuu. Kulutuksen lasku on joka tapauksessa edessä vuoren varmasti: joko vapaaehtoisesti tai sitten ekokatastrofit pistävät kaiken sekaisin. Jos saa valita, niin minä ottaisin mieluummin taantuman.

Oikeastaan nyt olen tyytyväinen siihenkin, etten ollut kesällä saanut mitään työpaikkaa. Hetken harmittelin, mutta sitten oivalsin, että asialla on valoisakin puoli. Kun en ansaitse rahaa niin paljon, en voi myöskään kuluttaa sitä. Rahansa voisi kyllä käyttää eettisesti myös hyvällä tavalla, esimerkiksi tukemalla paikallisia palveluja tai lähi- ja käsityötuotantoa. Mutta kun viimeksi olin töissä, niin teinkö siten? En. Sitä rahaa tuli laitettua vähän muuallekin: ”Ostanpa vihdoinkin tietokoneeseeni uuden emolevyn ja prosessorin nyt kun on rahaa.” Kuten tiedämme, tietokoneet eivät ole elämälle välttämättömiä. Kun on enemmän rahaa käytettävissä, niin sitä tulee hassattua kaikkeen turhaan ja kalliiseen. (Kalliista poikkeuksena ruoka; köyhä joutuu syömään aina epäterveellisesti.) Kun ei ole rahaa, ei ole ongelmia miten sen käyttäisi oikein. Olisiko kenelläkään pokkaa laittaa vaikka puolet palkastaan hyväntekeväisyyteen?

Monet sivilisaatiot ovat tuhoutuneet. Minun tulevaisuudenkuva nykyisen sivilisaatiomme kohdalla on pessimistinen. Tämä kokeilu meni piloille ja me tuhoudumme. Minä en ehkä sitä näe, mutta mahdollisesti lapseni tulevat. Sitten kestää pari tuhatta vuotta, että ihmiskunta ponnistaa taas jaloilleen. Vaikka tulevaisuuden näkymät ovat huonot, elämäniloni ei ole kuitenkaan sammunut. Tulevaisuudessa ei tule olemaan ostoskeskuksia, yksityisautoilua, lentoliikennettä eikä raskasta teollisuutta. Sen sijaan meillä on jäljellä vaikka mitä. Se kaikki rikkaus löytyy tuolta henkiseltä puolelta.
Maailmanlopun lukuvinkki:
Jared Diamond: Romahdus: Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä.