Jiro Taniguchin sarjakuva Aruku hito on kaunis ylistys joutenololle ja elämän pienille ihmeille. Nimi on käännettynä "kävelevä ihminen" ja teoksessa on 18 lyhyttä kertomusta Japanin suurkaupungin lähiössä asuvasta liikemiehestä, joka harrastaa päämäärätöntä kuljeskelua. Tämä salariman ei tarvitse prätkää ollakseen vapaa; käveleminen kohottaa mielen korkeuksiin. Juonta on turha etsiä, vaan tarinat ovat pieniä välähdyksiä hänen elämästään; toisinaan hän ulkoiluttaa koiraa, joskus taas palaa ostoksilta, ja paluumatka osoittautuukin aina hieman pidemmäksi. Työkin miehellä on, mutta siitä näytetään korkeintaan se kun hän palaa kotiin. Siellä häntä odottaa monesti vaimo, joka hänkin harrastaa samaa kuin miehensä.

Teos ylistää elämän pieniä asioita; tavallinen arki näyttäytyy kiehtovana. Sen saa aikaan miehen lapsenomaisen utelias ja hieman anarkistinen asenne elämään; maailma on täynnä mielenkiintoisia mysteerejä ja eksyminenkin johtaa yllätyksellisiin seikkailuihin. Hän ei pelkää liata jalkojaan kiivetessä puuhun; helteen yllättäessä hän menee suljetun uimalan aidan yli yöuinnille.

Sivuilta välittyy rauhallinen ja leppoisa tunnelma. Se on oikea hyvän mielen sarjakuva. Välillä päähenkilö kohtaa tuntemattomia ihmisiä – aina ystävällisissä merkeissä. Teoksen tyylin voisi sanoa olevan japanilaista mono no awarea; siinä asiat näyttäytyvät kauniina niiden hetkellisyytensä ansiosta. Välillä vain ollaan: nautitaan hienosta tähtitaivaasta, sillä kohta se on jo poissa. Kuvissa onkin paljon tyyliin liittyen yksityiskohtien kuvauksia; jalka astuu märälle marmorille, lintu kohoaa lentoon. Luonto on muutenkin mukana tuottaen kauneutta ja iloa, perinteisen japanilaisen estetiikan mukaisesti.

Puhetta ei hahmoilla paljoakaan ole, vaan kuvien annetaan kertoa omaa tarinaa. Piirrostyyli on realistinen (iso-silmä-mangan vihaajatkin voivat lukea) ja piirrosjälki ohutviivaisen tarkka. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, mutta silti ne ovat ilmavia. Tämä teos ja Taniguchin muu tuotanto ovat saaneet kunniaa ulkomailla, mutta teosta ei ole valitettavasti suomennettu. Sitä saa kylläkin ulkomaisista nettikirjakaupoista (ja tietty laittomana versiona verkosta), missä se on ilmestynyt nimellä The Walking Man.

(Aika suttuinen skannaus, pahoiteluni)