Rahat on loppu, tuloja ei ole eikä säästöjä ja lainan korot kaatuu päälle.

Puhelinlangat käyvät kuumina (eihän näis nykyään mitään lankoja ole – minä se käyn kuumana), kun yritän hommata työpaikkaa.

En muistanutkaan kuinka vittumaista on olla opiskelija: sosiaaliturva kun on olematon. Ja sitten vielä tämä kesäkausi. Marssein sossuun: josko se voisi tekohengittää mun taloutta ja välttyisin konkurssilta.

Sossu velvoittaa opiskelijan nostamaan lainaa. Se kun katsotaan olevan ensisijainen tulonlähde ("Oletko nostanut lainaa?”, ”miksi et halua nostaa lainaa?”, ”miten aiot rahoittaa kesäajan elämisen?" kysytään kaavakkeissa). Vinkkinä samassa tilanteessa oleville sanottakoon, että älkää siirtäkö tilillenne rahaa: myös kaikki vipit kavereilta tai rahan nosto Visalta lasketaan tuloksi (sen sijaan perustakaa oma "Sveitsin tili").

Minä kirjoitin lomakkeeseen: ei, en halua nostaa lainaa, minulla tulee jo edellisen lainan korot maksuun, mitä järkeä on maksaa lainaa lainalla.

Sosiaalitoimisto antaa pätäkkää, jos menot ovat suuremmat kuin tulot. Ansaitsemiani tuloja on tietenkin myös avopuolison tulot (!). Näistä miinustetaan menot. Minun kuukausimenoiksi on –  vuokran ja puolison (arvioitujen) menojen lisäksi –  määritelty tuo opintotuki, about 400 €, ”jolla hän on tullut toimeen opiskelukuukaudet nostamatta opintolainaa”.
Jos laskutoimitus näyttää miinusta, saan rahaa.

Sain kun sainkin hieman murusia pöydältä: sossu lahjoitti 380 euroa tälle kuulle. Tätä on siis nykyajan opiskelijan sosiaaliturva.

Jotta saisi enemmän tukea joutuisi siis joko vähentämään tuloja tai kasvattamaan menoja. Olisi kuitenkin väärin käskeä puolisoa tienaamaan vähemmän, joten täytyisi jollain keinolla kasvattaa menoja. Onhan näistä kuultu juttuja, miten sossusta on saatu revittyä enemmänkin rahaa, jotta "kulutustaso saataisiin pidettyä nykyisellään".

Kolmellasadallakahdeksallakympillähän saa mainiosti maksettua vuokran, sähkön ja lainan korot. Tämän lisäksi sossun kaavakkeissa kerrotaan, että sillä summalla rahoitetaan myös:

- ravintomenot
- virkistys- ja harrastusmenot
- henk.koht. ja kodin puhtauteen kuuluvat menot
- respetivapaiden lääkkeiden kulut ja pienet hoitotarvikkeet
- sanoma- ja ym. lehdet
- vaatteiden osto, pesu ja korjaukset
- muut kuin työmatkoista johtuvat matkamenot
- tv-maksu
- puhelinmaksut
- lasten harrastusmenot

 

Onneksi ei ole lapsia, niin säästän tuossa viimeisessa kohdassa.